René Karpantschof

Beskrivelse/udbytte/baggrund

Tåregas, bomber og politiske drab fylder nyere Danmarkshistorie mere, end mange umiddelbart tror. Det fortæller sociolog og historiker René Karpantschof i dette foredrag, hvor han også forklarer, hvorfor nogle mennesker griber til vold – og ikke mindst: hvorfor de holder op igen!

René slår fast, at politisk vold og sabotage ikke kun skyldes politiske yderfløje og marginaliserede unge. En række episoder viser, at også helt almindelige danskere kan blive radikaliserede. Han afviser endvidere den myte, at politisk vold aldrig nytter. Tværtimod illustrerer han med konkrete eksempler, hvordan det faktisk har ført til politiske sejre, og at voldsom konflikt rent psykologisk kan opleves som noget givende for dem, der deltager. Den slags er man nødt til at indse, hvis man vil forstå, hvorfor nogen overhovedet kaster sig ud i den risikofyldte vold.

René har en stærk faglig baggrund. Han er uddannet cand.mag. i historie og ph.d. i sociologi, og han har f.eks. bidraget til international terrorforskning og danske myndigheders anti-radikalisering. Under foredraget lærer man derfor også om fagudtrykkene ’terrorisme’, ’ekstremisme’, ’radikalisering’ og ’af-radikalisering’, og man hører hvordan forskere, myndigheder og offentlige debattører ofte bruger disse udtryk meget forskelligt.

René har desuden et dybt personligt forhold til emnet. Som ung BZ-aktivist var han selv meget radikal og deltog i voldsomme aktioner og gadekampe, så han blev fængslet enkelte gange. I dag mener han, at radikaliserede mennesker ofte har et budskab, som man bør lytte til. Uanset om motivet er islamisme, højrenationalisme eller venstrefløjsidéer. Han påpeger, at de radikaliserede tit er retfærdighedssøgende, velinformerede og forbavsende reflekterede. De er jo netop nogle, der har taget stilling til samfundet og verden. De radikaliseres i situationer, hvor bestemte konflikter tilspidses, og her ligger meget af forklaringen på, hvorfor nogle mennesker griber til vold – men også på, hvorfor de holder op igen.

René er en meget erfaren formidler, der bl.a. har undervist universitetsstuderende, gymnasielever og AOF-seniorhold samt optrådt i utallige TV og radioudsendelser. Han tilpasser altid sit foredrag efter om tilhørerne er f.eks. professionelle fagfolk, unge elever eller en lokal forening.

Hør eventuelt også om andre foredrag med René:

Mit liv som BZ’er – Danmarks vildeste ungdomsoprør Danskhed eller multikultur – borgerkrig eller sameksistens Partiernes barndom – og historiens første folketingsvalg 1848-1920 Sagt om René som foredragsholder:

”Fanger virkeligt sit publikum. Stærke synspunkter og alligevel fuld af nuancer\\\” (forstander Ole Toftdahl, Ry Højskole) ”Levendegør radikale gruppers drømme og vrede” (inspektør Jacob Thorek Jensen, Arbejdermuseet) ”Ugens absolut mest interessante forelæsning og diskussion” (kursusarrangør Anders Green, Det Europæiske Politiakademi)

Lav anmeldelse

Ratings